5 X PARHAAT RAHAN SÄÄSTÖ VINKIT


Pienen tuhlailumorkkiksen jälkeen on hyvä taas muistuttaa itseään rahan säästämisestä. Edessä on todennäköisesti reilu kuukauden loma henäkuussa, ennen sitä matka Palm Springsiin, auton vuokraamista ja muita kuluja.. Olen koko alku vuoden yrittänyt venyttää penniä, kunnes lipsuin säästösuunnitelmasta maksaessani toisen au pair vuoden kustannukset. Sen jälkeen aloin lipsumaan myös vaateosastolle katselemaan ihania kesävaatteita. Seurauksena se, ettei säästöt enää kasvaneet samalla tahdilla, kuin aikaisemmin, mutta eivät myöskään pienentyneet. Viikkopalkka tuli ja meni, ne säästöt vain unohtui. Kaupassa lohduttaa se ajatus, että jos nyt tämän kerran, enkä stten palaa vähään aikaan. No sen voi jo arvata, lähdet palauttamaan jotain ja lopulta tulet uusien kassien kanssa kotiin. Petollista.

Olen aina suhtautunut rahaan aika keveästi, enkä koskaan ollut mikään pennin venyttäjä, myös tämä on syvään iskostunut ominaisuus, eikä sitä ole helppo lähteä muuttamaan. Mutta suunnitelmallisuus tuntui toimivan tässäkin asiassa parhaiten. Minulle oli helpompaa pysyä säästösuunnitelmassa, kun olin merkinnyt kalenteriin joka viikolle sen summan, joka tilillä on aina kyseisen viikon jälkeen säästössä. Saan palkan kerran viikossa, joten summa kasvoi joka viikko suuremmaksi ja se motivoi. Sitten siitä kassasta katosi muutama satanen toisen au pair vuoden kustannuksiin ja koko kesälle laatimani suunnitelma (tussilla tehty) meni pieleen. Suttasin numerot, enkä laatinut uutta suunnitelmaa, ennenkuin nyt kaksi kuukautta ja 800 dollaria myöhemmin. On isompi kynnys mokata, jos on laatinut suunnitelman ja tietää missä mennään milloinkin. Ellei ole suunnitelmaa, ei ole hätäjarrua, ei tunne epäonnistuvansa, koska ei tiedä missä juuri epäonnistui.

5 x parhaat rahan säästö vinkit:

1. Tee säästösuunnitelma. Laske kuinka paljon voit laittaa rahaa säästöön joka kuukausi palkasta. Voisitko laittaa 10-25% palkasta sivuun joka kuukausi? Aina parempi, jos rahan voi siirtää joka kerta suoraan säästötilille ja ajatella sen joka kuukausi säännöllisenä menoeränä. Siirrä raha säästötilille samalla, kun maksat laskuja. Silloin raha ei ole heti käytettävissä käyttötilillä ja säästöt on paremmassa turvassa sinulta itseltäsi. Minun suunnitelma on luotu kalenteriin. Kirjoitin joka viikolle sen rahasumman, joka tililtä piti löytyä lauantaina ennen palkan maksua. Kalenteria tulee tujotettua joka viikko, joten siellä tavoite muistuttaa minua parhaiten olemassa olostaan.

2. Älä mene houkutusten äärelle. Olen huomannut oman inhimillisen heikkouteni täydellisten aurinkolasien, tai uusien housujen löytyessä. En voi jättää ihanaa, hyvin istuvaa asukokonaisuutta kauppaan ja päättää säästää rahaa. Minun kohdallani on parempi jäädä täyteen tiedottomuuteen ihanien vaatteiden ja kenkien olemassa olosta, mikäli ei ole rahaa niiden ostamiseen. Tämä sääntö koskee myös verkkokauppoja.

3. Suosi kotiruokaa ja vähennä ravintolalaskuja. Tämä ei itseasiassa tee minulle edes tiukkaa, koska olen aina valmistanut ruokaa kotona ja pitänyt ulkonasyömistä harvinaisena herkkuna. Olen pähkäillyt, että kerran viikossa voin antaa itselleni luvan syödä ulkona, hyvässä seurassa. En kuitenkaan lähde asioiksi hakemaan ruoka-annosta ravintolasta vain itselleni, tai tilaa ruokaa kotiin.

4. Juhli vähemmän. Yhteen baari-iltaan saa kulutettua yllättävän paljon rahaa. Sen huomaa aina jälkeenpäin tilitietoja katsellessa. Mihin kaikkeen kivaan ja hyödylliseen nekin massit voisi laittaa, jotka on juuri edellisenä iltana vetänyt kurkusta alas? Toki silloin tällöin on aihetta juhlaan, mutta joka viikkoiseen baari vierailuun saattaa hujahtaa kuukausittain merkittävä summa rahaa. Onko se sen arvoista?

5. Tarkkaile ruokaostoksia. Marketin hyllyltä löytyy yleensä tuotteesta, kuin tuotteesta myös edullisempi versio. Rainbow, X-tra, Pirkka, mitä näitä nyt on. Muistelen myös, että Lidlistä sai aina edullisempaa ruokaa, kuin muista marketeista. Ruoka on suuri menoerä kuukausittain ja olen aina harrastanut hintojen vertailua ruokakaupassa, vaikka muuten en olekaan saita rahan suhteen.

Toki täytyy myös elää, ei elämä saa olla pelkkää pihistelyä. Olen itse hyvä esimerkki siitä, että en ole koskaan osannut säästää rahaa, vaan aina ajatellut että rahan täytyy antaa tulla ja mennä. Puolisen vuotta sitten ryhdyin ensimmäistä kertaa miettimään, että ehkä pieni säästäminen ois hyvä juttu. On stressaavaa elää kädestä suuhun ja tuntea itsensä lopulta lähes aina rahattomaksi.

Käyn tällä hetkellä sijoittamisen perusteita West L.A Collegessa, ja haluaisin laittaa tikun ristiin tuon asian suhteen. Aluksi tavoitteena on taloudellisen turvallisuuden tunteen tavoittaminen sillä, että säästössä ois aina pieni pesämuna, varakassa, johon turvautua kun elämässä tuleekin yllättäviä juttuja. Tai entä jos haluankin varata lennot toiselle puolelle maapalloa, silloin sekin olisi mahdollista. Raha tuo vapauden tunteen, jos sitä on. Rahattomuus puolestaan ahdistaa ja stressaa.

Au pairin tuloilla ei lähdetä tekemään sijoituksia, mutta pientä säästämistä on hyvä opetella jo nyt. Tavallaan odotan innolla sitä, että pääsen jossain vaiheessa taas duuniin ja saan paremmat tulot, koska silloin olisi mahdollista kerryttää pientä kassaa ja myöhemmin esimerkiksi aloittaa sijoittaminen.

-M


1 kommentti

  1. Hyvä postaus! Just mun mielestä on tosi helppoa säästää kun miettii mitä ostaa ruokakaupasta. JA LIDL! Mä tutustuin kunnolla Lidliin vasta vähän aikaa sitten ja voi JUKRA siellä oli halpaa! Sain tyyliin viikon ruokaostokset kolme kertaa halvemmalla kuin normi kaupasta :D

    VastaaPoista