Voiko ulkomaille lähteä kohtalaisella englannilla?

 


Mä olen aina haaveillut ulkomailla asumisesta, tai ehkä ne on olleet sellaisia suuria unelmia, joiden en uskonut koskaan toteutuvan. Nuorena olisin halunnut lähteä vaihto-oppilaaksi, tai työharjoitteluun ulkomaille, mutta uskottelin aina itselleni, ettei mun englannin kielitaito ole riittävä. Puuttui rohkeutta mennä epämukavuusalueelle ja siksi ei tullut koskaan aikaisemmin lähdettyä. Nykyään olen kuitenkin sitä mieltä, että reissuun vaan, siellä sitä parhaiten oppii.

Tullessani ensimmäistä kertaa Yhdyvaltoihin viime talvena, mun englannin kieli oli sillä tasolla, että ymmärsin paremmin, kuin puhuin. Sanavarasto oli kai kohtalainen, mutta vaikeinta oli rakentaa sanoista kieliopillisesti kunnon lauseita. Suurin ongelma oli epävarmuus vieraan kielen puhumisessa. Nyt siitä ollaan tultu parempaan suuntaan, täällä ei ole ollut kaveria, johon turvautua. On pakko puhua itse. Pakko selviytyä itse arkisista askareista, soitoista, e-maileista, keskusteluista. Eniten olen ylpeä siitä, etten enää pelkää mokaavani, vaan avaan rohkeasti suun, eikä haittaa vaikka kaikki ei menisikään aina 100% nappiin. Tärkeintä on puhua, koska puhumalla ja kuuntelemalla oppii taas lisää.

Olen monta kertaa rohkaissut itseäni ajattelemalla, mitä mä ajattelen ulkomaalaisista, jotka yrittävät Suomessa kommunikoida minulle suomen kielellä, mutta eivät puhu kieltä vielä täydellisen sujuvasti. Ihan mahtavaa, että he yrittävät puhua minun äidinkieltäni, yleensä näiden ihmisten kanssa löytyy yhteinen kieli, ymärretään kyllä toisiamme, eikä tulisi mieleenkään pilkata toista. Iso hatun nosto näille ihmisille, jotka voisivat turvautua puhumaan englantia, mutta puhuvatkin suomea ja uskaltavat astua epämukavuusalueelle, se onkin todellisuudessa ainoa tapa oppia tehokkaasti kieltä. Kuinka kieltä voi oppia, ellei sitä uskalla harjoittaa? 

Mun englannin kielitaito on parantunut kuluneen vuoden aikana. Olen varmempi puhuessani, uskallan ilmaista itseäni vapaammin. Olen oppinut rutkasti uusia sanoja. Poikaystävä on ollut suuri etu tässäkin, koska meidän ainoa yhteinen kieli on englanti. Darryl sanoo aina, että mun englanti on parempi, kuin hänen suomen kieli, enkä voi väittää vastaan. Darrylin suomi on toistaiseksi parin sanan luokkaa.

Tunnen useamman nuoren, jotka ovat lähteneet ulkomaille kohtalaisella englannilla ja lopulta oppineet puhumaan kieltä sujuvasti reissussa. Itseasiassa suurin osa mun ystävistä, jotka ovat ulkomailla, ovat käyneet tämän saman polun. Siitä on saanut myös itse varmuutta ja rohkeutta. Jos sulla on unelma ulkomailla asumisesta, tai haluatte muuten vain oppia englanninkielen paremmin. Rohkeasti vain englanninkurssille, katsomaan leffoja ja sarjoja ilman tekstejä, lukemaan englannin kielistä kirjallisuutta. Ota sanakirja mukaan ja ala kääntämään tekstiä, puhukaa kaverin kanssa pelkkää englantia ja haastakaa itsenne. Lähde ulkomaille ja ota se asenne, että haluat oppia. Jos on riittävästi motivaatiota, ihminen voi oppia melkein mitä tahansa. Kielen opettelu vaatii pitkäjänteisyyttä, eikä sitä voi oppia hetkessä. Vuosi vuodelta voi kasvattaa sanavarastoa ja oppia uusia juttuja.

Löysin EF:n sivuilta myös ilmaisia englannin kielitasotestejä! 

Kuvat paikasta: Citadel Outlets, Los Angeles

-M


Ei kommentteja