Au pair arjessa vaaditaan joustavuutta

au-pairau-pair
au-pair
au-pair
au-pair
au-pair
au-pair
Au pairiutta voi jossain määrin verrata työsuhteeseen, mutta au pair sattuu myös asumaan työnantajansa nurkissa. Joustavuutta tarvitaan, kuten missä tahansa duunissa, tai missä tahansa kimppakämpässä. On tärkeää puhaltaa yhteen hiileen, jotta homma saadaan toimimaan ja kaikilla on hyvä olla. Pelkästään oman nenän tuijottelu ei johda pitkälle. Au pair tarvitsee joustavaa asennetta työajoissa, aikataulumuutoksissa, ja tottakai yhteisen sävelen löytämisessä asumisen ja elämisen suhteen.

Oletettavaa on, että me jokainen ollaan omanlaisia persoonia, meillä on omat rutiinit ja elämäntavat, eikä ne aina kohtaa kanssaihmisten kanssa. Siinä sitten sovitellaan, kuinka asiat hoidetaan, kun asutaan saman katon alla. Mulle on ollut helpottavaa se, että on ollut oma huone eri talossa. En käytännössä asu perheen kanssa saman katon alla, vaikka syönkin samassa ruokapöydässä. Aamulla voi herätä aikaisin herättämättä muita kahvin keittämisellä, tai aamulenkille lähdön seurauksena. Monen au pairin kohdalla asia on kuitenkin toisin ja yhteisasumisessa on varmasti joustamista puolin ja toisin.

Au pairin on sopeuduttava host perheen tarpeisiin ja aikataulumuutoksiin, eikä au pair kovin usein pääse itse sanelemaan omia työaikoja. Tämä on yksi niistä jutuista, joka kannattaa selvittää jo ennen host perheen valintaa, mikäli työajat on painava juttu vaakakupissa. Usein työtunnit ja ajat määräytyy pitkälti vanhempien työaikojen mukaan. Toiveita saa ja mielestäni täytyykin esittää, mutta on hyvä muistaa realiteetit ja host perheen elämäntilanne. Ehkä kaikki vapaapäivät ei ajoitu viikonlopulle, mutta jos edes kerran, tai kaksi kertaa kuussa, niin oishan sekin jo sovittelua.

Äkilliset aikataulumuutokset ja myöhästymiset vaatii myös ymmärrystä. Ideaali pyrkimys on se, että mä aloitan työt ajallaan ja minut vapautetaan töistä ajallaan. Toisinaan tulee kuitenkin myöhästymisiä, tai jopa tarvetta suuremmalle aikataulumuutokselle. Mulle ennalta suunnitellut aikataulumuutokset ei ole iso ongelma, etenkin jos tiedän saavani vapaat toiseen ajankohtaan, johon mahdollisesti pystyn myös itse vaikuttamaan. Ymmärrän myös, että myöhästymisisä tapahtuu toisinaan ja se on inhimillistä. On kuitenkin tärkeetä, että pyritään noudattamaan sovittua aikataulua ja välttämään  myöhästymisiä puolin ja toisin. Se on toisen osapuolen kunnioittamista.

Vuosi saman katon alla yhteistyötä tehden, on pitkä aika, jos homma ei lähde sujumaan. Yhteen hiileen puhaltaminen ja toisen osapuolen kunnioittaminen on äärimmäisen tärkeää. Joustavuutta kehiin, puolin ja toisin. :)

-M

Kuvat: Marika Vz, edit by me

2 kommenttia

  1. Sun aiheet on mielenkiintoisia ja lähden usein innolla lukemaan. Tuntuu kuitenkin, että juttu jää aina kesken. Ikään kuin ensin kirjoittaisit yleisellä tasolla ja odotan aiheeseen syventymistä, esim. omilla kokemuksilla tai muilla esimerkeillä, mutta sitten postaus onkin jo päättynyt. Joten tuntuu, että aiheet jäävät pintaraapaisuiksi eikä niihin oikein ole mitään sanottavaa. Kaikella hyvällä siis haluan sanoa tämän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Toki voisin ottaa moneen aiheeseen enemmän henkilökohtaista pohdintaa ja kokemusta. :)

      Poista