STRESSIÄ JA STRESSIN HALLINTAA

stressinhallinta
stressinhallinta
stressinhallinta
stressinhallinta
stressinhallinta

Voihan stressi ja sen mukana tuoma ahdistus. Tiedättekö sen tunteen, kun on lista hoidettavia asioita, mutta ei riittävästi aikaa niiden hoitamiseen? Siinä istuttaa tahtomattaan kiireen tunteen omaan mieleen. Lisäksi stressi tappaa luovuuden, eikä mitään mestari-ideoita pääse alitajunnasta ajatuksenvirtaan, kun mielen hälinä ja paineen tunne peittää kaiken alleen. Olen laittanut merkille, että parhaat ideat syntyy, kun osaa pysähtyä ja relata hetken, tietää ettei ole kiire mihinkään.

Koko viime syksy meni voimia keräillen ja nauttien tästä au pair elämän "helppoudesta". Tämä kevät onkin sitten ollut täynnä touhua ja tohinaa. Tammikuusta alkaen olen tehnyt kolmen extra tunnin työviikkoa, jotta saan keväällä kolmen viikon palkallisen loman. Lykkäsin opintojen aloittamisen tälle keväälle, ja nyt se kostautuu. Opinnot tarkoittaa 75 tunnin extra panostusta kuluvalle kevät kaudelle. Olen halunnut myös panostaa ja sitoutua blogin ylläpitoon. Olen huomaamatta kerännyt itselleni sellaisen 70 tunnin "työviikon". Pakko kuitenkin mainita, että nämä kaikki jutut on kivoja. Musta on kiva viettää lapsen kanssa päivät, on kiva päivittää tätä blogia ja on kiva opiskella espanjan alkeita, sekä käydä englannin keskustelutunnilla. Mukava työnkuva helpottaa jo paljon, mutta silti viime viikolla tuntui, että tekee tiukkaa hoitaa kaikki jutut ajallaan ja hyvällä energialla.

Stressin tunne on pieninä määrinä hyväksi, se saa meidät hoitamaan asiat ajallaan ja puskee kevyesti eteenpäin. Liiallisena stressi kääntyykin meitä vastaan. Se laittaa turhautumaan, tekee väsyneeksi, saattaa viedä jopa yöunet, puhumattakaan ajatuksen kulusta, joka tuntuu pyörivän ympyrää. Viime vuosina olen oppinut tunnistamaan stressin paremmin itsessäni, mutta siihen vastaaminen on vielä harjoittelua itsellenikin. Täytyy päästä hetkeksi stressin ja ahdistuksen ulkopuolelle, konkreettisesti pysähtyä pohtimaan ratkaisua tilanteeseen. Mitkä asiat on ensisijaisen tärkeitä hoitaa, ja mitkä puolestaan vähemmän kiireellisiä? Kalenteri ja oman arjen organisointi on ensisijaisen tärkeää kiireisessä arjessa. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty ja sitä rataa..

Mun stressi on vasta alkavaa ahdistuksen ja kiireen tunnetta vatsan pohjassa, mutta parempi siirtää jalka kaasulta kytkimelle, ja vaihtaa pienempi vaihde silmään hetkeksi. Olen joskus ollut niin stressaantunut, että pelkästään kalenterin ylläpito, tai muistilistojen laatiminen ahdisti. En halunnut käyttää listoja ja kalenteria, koska tekemättömien asioiden lista tuntui niin valtavalta, että epätoivo valtasi mielen. Oli muka parempi pitää asiat oman muistin varassa, koska silloin ei kuitenkaan muistaisi kaikki asioita yhtä aikaa, eikä olisi niin stressaantunut olo. Se taisi olla vain todellisuuden pakenemista ja vastuutonta käytöstä nuorelta minulta. Tällä kertaa mun vastaaminen stressiin on konkreettisesti kaksi blogi postausta viikkoon, tavallisen kolmen sijaan. Se on myös rentoutumishetkien merkkaamista kalenteriin. Työ ja koulu on hoidettava. Onneksi keväällä odottaa kuitenkin kolmen viikon palkallinen loma, sen ajattelu lämmittää mieltä ja antaa energiaa porskuttaa eteenpäin.

On vaikeaa olla tarvitseva ja heikko tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa. Tuntuu, että sitä arvostetumpi ihminen on, mitä enemmän hän tekee duunia, mitä enemmän hän saavuttaa mainetta ja mammonaa elämässä. Samalla mietin, että sekö on todella ihmiselämän arvo? Raha, maine ja saavutukset? Entäs onnellisuus, terveys ja rakkaus? Yleisesti meidän yhteiskunnassa arvostetaan ihmisiä, jotka saavat paljon aikaiseksi ja menestyvät elämässä. Suoritetaan elämää, yritetään saada lisää valtaa, mainetta ja kunniaa, ihan kuin elämä olisi tasohyppelypeli, jossa kerätään pisteitä ja juostaan aikaa vastaan maaliin. Ollaan unohdettu, että me ollaan ihmisiä, eikä koneita.

Ollaan itse vastuussa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ulkopuolinen voi antaa neuvoja, mutta hän ei voi tehdä päätöksiä meidän puolesta. Jokaisen on otettava itse vastuu omasta levosta ja stressiin vastaamisesta. Kukaan muu ei voi muuttaa sinua, tai elämäntapojasi. Motivaation on lähdettävä aina ihmisestä itsestään. Arkisten tehtävien parissa jaksaa paljon paremmin hyvin levänneenä. Muista siis rentoutua ja laiskotella riittävästi!

-M
2 kommenttia