KENESTÄ VOI TULLA AU PAIR?

 

Periaatteessa kuka tahansa voi lähteä au pairiksi iästä ja taustoistaan huolimatta, mikäli löytää itse perheen ja maan, jonne on helppo muuttaa väliaikaisesti. Olen kuullut myös mummo auppareista ja mielestäni aivan loistava idea lähteä vielä eläkepäivillä ulkomaille seikkailemaan ja hoitamaan lapsia, mikäli energiaa riittää. Au pair paikkoja voi etsiä omatoimisesti eri maista esimerkiksi au pair worldin sivuilta.

Yhdysvalloissa ei saa virallisesti toimia omatoimi au pairina. Maahantulo on syynin alla, jopa turisteilta kysellään miksi tänne tullaan ja mitä tekemään. Tänne ei tulla töihin noin vain, eikä turistiviisumia kummempaa oleskelulupaa ole helppo saada. 3 kk turistiviisumilla (ESTA) ei saa laillisesti tehdä työtä, se on pelkästään loma- ja vapaa-ajan virikkeisiin myönnettävä viisumi. Yhdysvaltoihin tullaan au pairiksi järjestön kautta. Järjestö hoitaa viisumiasiat ja täällä voi viettää 1-2 vuotta au pairina laillisesti.

Mitä au pair järjestö vaatii Yhdysvaltoihin tulevilta au paireilta:


 • Ikä: 18-26. Sinun on oltava Yhdysvalloissa ennen 27-vuotis syntymäpäivää. Mä tulin au pairiksi tänne 26-vuotiaana ja olen oikeutettu jatkamaan vielä halutessani toisen au pair vuoden. Tulisin takaisin Suomeen 28-vuotiaana. 
 • Koulutus: Olet valmistunut, tai valmistumassa toisen asteen tutkinnosta (lukio tai ammattikoulu). Koulutussuuntauksella ei ole merkitystä. Pääasia, että olet valmistunut, tai valmistumassa toisen asteen koulutuksesta. 
 • Puhdas rikosrekisteri. Au pair järjestö vaatii todistamaan puhtaan rikosrekisterin. Rikosrekisteriote on toimitettava toimistolle hyvissä ajoin ennen lähtöä.
 • Olet valmis sitoutumaan au pairin pestiin vähintään yhdeksi vuodeksi. Au pair vuosi on yleisestiottaen kokonainen vuosi (12kk). Mikäli au pair haluaa jatkaa samassa perheessä toisen vuoden, voi perheen kanssa neuvotella joko 6, 9, tai 12 kk jatkosopimuksesta. 
 • Vähintään 200 tuntia lastenhoitokokemusta. Kokemus voi olla myös ystäväperheen lastenhoitoa yms. Jonkun ihmisen on todistettava puhelimessa sanasi todeksi ja kirjoitettava kirjallinen todistus.
 • Sinulla on ajokortti, tai saat sen ennen ulkomaille lähtöä. Järjestö vaatii ajokorttia jokaiselta au pairilta, mutta epäilen, että tästä on joskus luistettu. Kaikilla tapaamillani au paireilla ei ole ollut ajokorttia. Kaikkien ei tarvitse ajaa täällä, mutta on hyvin tavallista, että au pair kuskaa lapsia Amerikassa harrastuksiin ja kouluun lähes päivittäin.
 • Olet terve. Tähän pitää olla lääkärintodistus. En osaa sanoa mikä on au pair järjestön määritelmä terveestä, mikä tässä hyväksytään ja mikä ei. Se pitää selvittää tapauskohtaisesti järjestön kanssa. 

Eri au pair järjestöjen säännöissä saattaa olla pieniä eroja, tämä teksti on kirjoitettu minun kokemukseni pohjalta. Toivottavasti tästä on apua au pairiksi aikoville, tai host perheille, jotka pohtivat au pairin ottamista Yhdysvaltoihin. :)

-M

2 kommenttia

 1. tää oli varmasti hyödyllinen postaus monelle! itsekin haluaisin au pairiksi joskus, juurikin usaan, mutta tää usa taitaa kaatua tohon 200h lastenhoitokokemukseen :// Ois kiva myös jos kertoisit jossain postauksessa, että mitkä (luonteen)piirteet ihmisessä ovat eduksi tai haitaksi au pairiudessa! :D toivottavasti ymmärrät mitä tarkotan - oon vähän väsynyt enkä jaksa miettiä tekstin ymmärrettävyyttä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! kiitos palautteesta. Mä laitan sun toiveaiheen au pairin hyödyllisistä ja ei niin hyödyllisistä luonteenpiirteistä työn alle! :) Voithan sä mennä ensin jonnekin eurooppaan, tai muualle pariksi kuukaudeksi au pairin pestiä tekemään ja saada lastenhoitokokemuksen esimerkiksi sieltä ja tulla sitten USA:han. :)

   Poista