MISSÄ ON MINUN RAJANI?

Kuuntelen parhaillaan Eevi Minkkisen äänikirjaa Ole itsellesi armollinen. Henkinen kasvu on kiehtonut minua jo pitkän aikaa, siksi tämän kirjan otsikko sai napattua minut lukijaksi. Eevi puhuu kirjassa monesta hyödyllisestä asiasta, kuten omien rajojen asettamisesta, kuinka meidän täytyy tunnistaa omat voimavarat ja kunnioittaa niitä.

Teksti laittoi minut miettimään, missä kulkee minun rajani. Kuulun siihen ihmisryhmään, joita voidaan kutsua kilteiksi, avuliaiksi, toisinaan jopa alistuviksi ihmisiksi. Välillä on vaikea sanoa "ei", koska en halua tuottaa pettymystä toiselle ihmiselle. Haluan olla ystävällinen ja kiva tyyppi. Sanon usein kyllä, toisen ihmisen toiveiden täyttämiseksi, heidän onnen saavuttamiseksi, mutta samalla unohdan helposti omat tarpeeni. Ellei omia tarpeita ja toiveita kuuntele, ihmisestä tulee onneton.

Vuosien mittaan olen yrittänyt opetella omien rajojen vetämistä ja jämäkkyyttä. Vahvuuden ja omien rajojen vetämisen opetteleminen ei ole välttämättä helppoa aikuisena. Ei etenkään, jos on lapsesta saakka kasvanut kiltin ihmisen rooliin. Ne juuret on syvään uurtunut, eikä kiltteys ole vain pieni rikkaruoho, joka voidaan nyppiä pois. Kiltteys on osa persoonallisuutta, eikä siinä ole mitään väärää, se on hyvä ominaisuus, kunhan tietää omat rajansa, ja uskaltaa sanoa tarvittaessa "ei" oman hyvinvoinnin vuoksi. Joskus se saattaa loukata muita ihmisiä, mutta kyse ei ole siitä, etteikö me tykätä heistä, kyse on siitä, että me ei voida sanoa aina ja kaikille "kyllä", koska silloin omista voimavaroista ei jää mitään meille itsellemme. Pitää olla terveellä tavalla hiukan itsekäs, rakastaa itseään, kunnioittaa omaa hyvinvointia ja pyhittää aikaa myös levolle.

On tärkeää pyrkiä ottamaan itse vastuu omasta hyvinvoinnista. Kukaan ei näe sinun lävitsesi ja sano ei -sanaa sinun puolestasi. Kukaan muu ei tiedä sinun voimavarojasi ja jaksamista. Kysy itseltäsi, mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin? Kirjoita muutama asia paperille, jotka saavat sinut voimaan arjessa hyvin. Se voi olla kirjan lukemista, kävelylenkki, tai jotain ihan hömppää, joka yksinkertaisesti saa sinut tuntemaan olosi hyväksi. Merkkaa näitä asioita kalenteriisi säännöllisesti ja pidä niistä kiinni. Meidän on kohdeltava hyvin ensin itseämme, ja vasta sitten muita. Kun ollaan itse hyvinvoivia, voidaan aidosti iloiten auttaa muita ihmisiä.

-M

Ei kommentteja