AU PAIR VUOSI - PLUSSAT JA MIINUKSET


Olen ollut au pairina neljä ja puoli kuukautta Yhdysvalloissa. Nyt on aika listata au pair vuoden plussat ja miinukset yhdelle sivulle. Nämä asiat on listattu mun omien kokemusten ja fiilisten pohjalta. Plussat on huomattavasti vahvempia kokemuksia, kuin miinukset. Miinuksia piti etsiä suurennuslasin kanssa, mutta kyllä mä jotain löysin.

PLUSSAT

+ Huoleton elämä. Ei tarvitse huolehtia laskuista, ruokaostoksista, tai vuokran maksusta. Viikkorahaa saa joka viikko, ne voi kuluttaa mihin haluaa, tai laittaa vaikka säästöpossuun.

+ Englanninkieli saa harjoitusta. Pelkästään puhumalla ja kuuntelemalla oppii paljon uutta. Mikäli olisin kokonaan amerikkalaisessa perheessä, kielitaitoni kannalta se ois vieläkin parempi haaste. Mä puhun suomea lapselle (vanhempien toive). Toinen vanhemmista on syntyperältään suomalainen, joten kyllä meillä suomea puhutaan yleisesti kotona aika paljon.

+ Elämänkokemus. Tätä kokemusta ei voi mitata rahassa. Tämä on seikkailu, jossa oppii paljon uutta, niin perhe-elämästä, kuin lasten kasvusta ja kehityksestä. Näkee myös maailmaa ja saa elää erilaisen kulttuurin keskellä, se kasvattaa ja avartaa maailmankatsomusta.

+ Vuosi ulkomailla. Olen haaveillut nuoruudesta saakka pitkästä ulkomaan reissusta, tai ulkomaille muuttamisesta. Au pair vuosi mahdollistaa ulkomailla asumisen, eikä tarvitse stressata onko työtä, kuinka maksaa asuminen ja eläminen reissun päällä. Host-perhe ja au pair järjestö on sellainen perusturva au pairille uudessa maassa.

+ Työnkuva. Mä olen kokenut lapsen kanssa touhuilun ihan hauskana työnkuvana. On käyty kävelyllä rattaiden kanssa ja napattu hyötyliikunta pisteet työpäivän aikana talteen. Ollaan lauleskeltu lastenlauluja ja keksitty uusia leikkejä. Joskus vähän kiire muskariin, mutta ei sekään maailmaa kaada. Kirjoitin aikaisemmin jutun au pairin työpäivästä.

MIINUKSET


-Ei virallisesti omaa kotia. Mun iässä (26 v) tuntuu, että ois jo ihana laittaa omaa kotia ja sisustaa oman mielen mukaan. Sitä tuntee itsensä enemmän aikuiseksi, kun on oma vuokra-asunto ja on itse oman kotinsa herra. Toisten kodissa asuessa on kunnioitettava heidän toiveita vieraista ja yövieraista. Elämä ei ole ihan niin vapaata ja itsenäistä, kuin Suomen omassa vuokra-asunnossa. 

-Syödään sitä, mitä jääkaapista löytyy. Meillä ruokapuoli on ollut hyvin hanskassa, mutta kaikilla au paireilla ei välttämättä ole asiat näin hyvin. Joissakin perheissä lämmintä ruokaa ei tehdä ja jääkaapista saattaa löytyä lähinnä epäterveellisiä valintoja. Mulle tuollainen asia ois todella iso miinusmerkki. Ruoka vaikuttaa paljon omaan hyvinvointiin, jopa mielialaan. Onneksi meillä on aina aamulla kaurapuuroa, ja myöhemmin päivällä kaksi lämmintä ateriaa. Au pair elämän rinnalle ei ehkä kannata laatia mitään tiukkaa diettiä, koska sellainen saattaa olla haastavaa toteuttaa. Ruoka on iso työsuhde-etu rahallisesti, olisi sääli jättää etu käyttämättä.

-Perheen huoli minusta. Alussa mun menemisistä (esimerkiksi treffeistä) oltiin enemmän huolissaan, joka tuntui 26-vuotiaasta, kymmenen vuotta yksin asuneesta nuoresta naisesta hankalalta asialta. Tiedän, että tarkoitus oli hyvä ja huoli oli välittämistä. Amerikka ei ole mikään Suomen lintukoto, mutta silloin tuntui hetkellisesti, kuin olisin palannut takaisin teini-ikään. Elämä täällä on jotenkin vakiintunut nyt, eikä mun menemisistä olla huolissaan enää samalla tavalla. Mikäli en ole yötä kotona, kerron minne olen menossa ja koska tulen takaisin.

Yhteenvetona voisin sanoa, että au pair vuosi on upea kokemus ulkomailla ja muutamasta pienestä miinuksesta huolimatta ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu! Itsenäisyyden tunteen ja vapauden kokemisen rajoittuminen on ollut minun suurin haaste.

-M

Ei kommentteja