Kun tunteet kuumenee

Kun tunteet kuumenee, sitä joko huutaa kurkku suorana omaa totuuden ylistystä, tai alkaa mököttämään, sanomatta sanaakaan. Mököttäminen on ehkä ikävin tapa ilmaista suuttumustaan, silloin toista on niin haastavaa lukea. Ei tiedä yhtään, mitä toisen ajatuksissa liikkuu, mikä itseasiassa tuntuu pahalta ja miksi? Toisaalta en tiedä onko kurkku kipeänä huutaminen yhtään parempi ratkaisu, mutta ainkin kiukun aihe tulee ulos.

Joku on liian kiltti sanomaan, että jonkin asia arkisessa elämässä tuntuu pahalta, vaikka ongelma saattaisi ratketa pelkästään sillä, että nostaisi kissan pöydälle ja uskaltaisi avata suunsa. Joku toinen puolestaan tuntuu hyökkäävän silmille, kun kokee pienenkin vääryyden tapahtuneen itseään kohtaan.

Tunteista puhuminen on avain ymmärretyksi tulemiseen. Ellei sano ääneen miltä tuntuu, kuinka kukaan voi tietää mitä mieltä olet? Kuinka kukaan voi ymmärtää sinua? Kuinka poikaystävä voisi tietää, että haluat enemmän omaa aikaa, tai enemmän yhteistä aikaa? Harvoin ihmiset lukee toistensa ajatuksia.

Sillä on kuitenkin iso merkitys, kuinka tunteita ilmaistaan. Jos heti lähtee toista syyttävälle linjalle, korottamalla ääntä ja osoittamalla olevansa tuohtunut, voit kuvitella, ettei vastaanotto välttämättä ole lempeä. Sellaisella käytöksellä saa vain toisetkin tuohtumaan. Keskustelunomainen, toista kunnioittava ote antaa etulyöntiaseman, ainakin sitä kannattaa yrittää ennen viha-zonelle siirtymistä. Kuinka itse suhtaudut vihaiseen kannanottoon, joka huudetaan sinulle vs. kohtelias ja sinua kunnioittava ote aloittaa keskustelu?

Läheisissä ihmissuhteissa kerron tunteistani aika avoimesti, että toinen ihminen voisi ymmärtää minua paremmin, jotta hän voisi samaistua minuun paremmin keskustellessa etenkin ongelmista ja erimielisyyksistä. Jos jokin tuntuu pahalta, asiasta voi keskustella rauhallisesti ja perustella hyvin, miksi jokin asia tuntuu pahalta. Samalla tavalla ne hyvät tunteet pitää muistaa sanoa ääneen. Kun rakentaa ihmissuhteesta sellaisen, että tunteista puhutaan, on helppo puhua tarpeen tullen myös vaikeista asioista. 

-M

Ei kommentteja