Kuinka minusta tuli au pair? *toivepostaus*

Koko au pair reissu lähti alunperin liikkeelle yhdestä ajatuksesta 16 ikävuoden kieppeillä. Ulkomaille muuttaminen on aina kuullostanut jännittävältä ja houkuttavalta ajatukselta. Oma äiti oli nuoruudessaan viettänyt vaihtovuotta Yhdysvalloissa ja äiti taisi kannustaa minua jo silloin nuorempana lähtemään, jos mieli tekee maailmalle. Siitä tultiin 10 vuotta eteenpäin, ennen kuin ajatus muuttui teoiksi.

Mikään ei ole tässä maailmassa ilmaista. Ei ulkomaille noin vain lähdetä vuodeksi asumaan, etenkin jos kielitaito on vähän ruosteessa, eikä pankkitilin saldo ole päätähuimaava. Tai ehkä sekin on vain asenteesta kiinni, mutta mä arvostan turvallisuuden tunnetta kuitenkin jossain määrin. Au pair vuosi on hyvä ratkaisu, jos on tulee lasten kanssa toimeen ja tekee mieli ulkomaille vuodeksi tai kahdeksi. Aupparin pitää tehdä duunia, mutta samalla saa asua ulkomailla, se on helppo tapa tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin. Kielitaidon ei tarvitse olla priimaa, mutta edes kohtalaisella tasolla. Toki asenteen pitää olla kohdallaan myös velvollisuuksia kohtaan, ei tänne lähdetä pitämään vain hauskaa.

10 vuotta ensimmäisen ajatuksen jälkeen...

Mulla oli ihan hyvä duuni sairaanhoitajana, elämä rullasi samaa kaavaa vuosi toisensa jälkeen eteenpäin, eikä unelmien prinssi ollut vieläkään tullut hakemaan minua valkoisella ratsulla. Mulla ei ollut sitä prinssiä, eikä näin ollen myöskään omia lapsia, tai yhteistä asuntoa. Asuin vuokralla ystävien kanssa Helsingin keskustassa. Toisin sanoen olin vastuussa vain ja ainoastaan itsestäni, olin vapaa tekemään mitä mieleen juolahti. Olin kai jossain määrin tylsistynyt omaan oravanpyörään Helsingissä ja halusin räjäyttää koko pakan. Voisko musta tulla vielä 26-vuotiaana au pair?

Siitä se idea sitten lähti. Eka mietin, että olen aivan liian vanha au pairiksi. Mietin että olen hullu, kun jätän duunin Suomessa ja lähden pitämään välivuotta 26-vuotiaana Californiaan. Tämä vuosi oli kuitenkin mun viimeinen mahdollisuus lähteä Yhdysvaltoihin au pairiksi, koska järjestön yläikäraja on 27-vuotta. Yhdysvaltoihin pääsee laillisesti au pairiksi vain järjestön kautta. Järjestö hoiti mulle viisumin vuodeksi ja voin jatkaa sitä tarvittaessa toisella vuodella, mikäli haluan. Samalla olen tietysti sitoutunut au pairin työhön.

Olen poikkeustapaus au pairina, koska minä tunsin host perheeni jo entuudestaan. Otettiin yhteyttä järjestöön ja siitä homma starttasi viime kesänä. Siinä meni kaiken kaikkiaan noin kolme kuukautta, kun hoidettiin vähitellen asioita kuntoon. Kävin haastattelussa, laadin hakemuksen au pairiksi, hoidin paperit kuntoon, osallistuin järjestön verkkokurssille ja muutamaan pakolliseen online infoon. Irtisanoin vuokra-asunnon, sanoin perheelle ja ystäville heipat, lopetin työt ja hankkiuduin omaisuudesta eroon aika lahjakkaasti. Opintolainan takaisinmaksu paussille ja kaikki Suomen kulut minimiin. Siinä koko prosessi pähkinänkuoressaan.

Tässä sitä ollaan, ei kaduta. En ole oikein osannut edes ikävöidä Suomeen. Siellä oli ihania asioita, kuten hyvät ystävät, mutta enhän mä sieltä ois lähtenyt näin kauas, jos arki ois ollut jotain mistä olen aina haaveillut. Tää on sellainen breikki mun arkeen, nyt on aikaa miettiä mitä haluan elämälläni tehdä. Se kysymys on ollut mielessäni jo pari vuotta.

Uskon, että elän taas elämäni parasta aikaa, kuten aina itseäni kuunnellessa. Siltä tuntui ensimmäinen vuosi fitness harrastuksen parissa. Siltä tuntui viime talvena vietetty kolme kuukautta Losissa ja siltä tuntuu taas. Olen elossa. Olen onnellinen siinä mittasuhteessa, kun ihminen voi ylipäätään olla onnellinen arjen keskellä. Tuskin mikään on koskaan täydellistä, mutta silti voin aidosti ja rehellisesti sanoa, että täällä on hyvä olla.

Järjestö vaatii englannin kielen taidon olevan vähintään kohtalaisella tasolla au pairiksi lähtiessä. Pitää puhua niin, että tulee ymmärretyksi ja ymmärtää mitä sinulle sanotaan. Haastattelusta osa oli suomeksi ja osa englanniksi. Kaikki online tunnit ja kurssit netissä oli englanniksi. Mun kielitaito oli kohtalainen tänne lähtiessä. Pärjään ja tulen ymmärretyksi puhuessani englantia, mutta huomattavasti paremminkin voisi mennä. Ymmärrän lähes kaiken arkikielessä, mitä minulle sanotaan, mutta sanojen järjestely ja kielioppi puhuessa tuottaa hankaluuksia. Olen motivoitunut oppimaan kielen paremmin ja aikeissa mennä jopa englannin kurssille. Joskus pidin omaa kielitaitoani jarruna, mutta et sä koskaan opi, ellet ota härkää sarvista ja tee jotain asian eteen!

Heräsikö kysymyksiä, tai aihetoiveita? Kirjoita ne kommenttiboksiin ja vastaan mielellään kysymyksiin, tai kirjoitan kokonaisen postauksen aiheesta. :)

-M

3 kommenttia

 1. Loistavaa, kiitos superisti postauksesta! 😊

  Heitän tähän muutaman kysymyksen, jotka jäivät mieleeni pyörimään.

  Miksi lähdit järjestön kautta, etkä yksin? Tietysti USA:an pääsee vain järjestön kautta, mutta mietitkö missään välissä muita maita?

  Miten päädyit valitsemaan järjestöksi Cultural Caren?

  Minkälaista Au Pair Training Schoolissa oli? Oliko teillä siellä paljon esittelyitä yms.?

  Oliko sulla aiempaa lastenhoitokokemusta?

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä vain! Voisimpa kirjoittaa näistäkin aiheista postauksen, koska asiaa tulee enemmän, kuin tähän kommenttiboxiin pitäisi kirjoittaa.. Mutta vastaan eka ihan lyhyesti:

  Valitsin CC:n, koska kaikki järjestöt pyörivät samoissa hinnoissa. Oli myös iisiä esittää kysymyksiä järjestölle Suomeksi.

  En miettinyt missään vaiheessa muita maita. Olin viettänyt aikaisemmin tänä vuonna lomaa täällä Losissa ja halusin ehdottomasti tänne takaisin.

  Aikaisempaa lastenhoitokokemusta vaaditaan 200 tuntia. Minulla oli kokemusta tuttavan lapsen hoidosta + sairaanhoitajan opiskeluajalta 6 viikkoa päiväkoti harjoittelua. Tämä on jotain mitä järjestö vaatii, mutta muihin maihin pääsee kyll au pairiksi (luonnollisesti) ilman kokemustakin.. Ilman järjestöä.

  Training school oli aika tiukkalla aikataululla tehty. Paljon tunteja, hyödyllistä tietoa, lasten ensiapua yms. Paljon vinkkejä, kuinka lasten kanssa tulee toimia ja kuinka pitää kuri, mutta olla kuitenkin lempeä. Ohjeita kuinka jutella asioista vanhempien kanssa ja sellaisesta yhteistyöstä yleensäkin.. Kyrssin sisältö oli mielestäni 10/10. Majoituksesta kuitenkin miinusta.

  Tässä näin lyhyesti, mutta mä kirjoitan tästäkin paremman postauksen parin viikon sisään ja pohdin enemmän näitä kysymyksiä! :)

  VastaaPoista
 3. […] au pair vuoteen liittyen, joten tässä toinen Q&A postaus! Ensimmäisessä pohdiskelin kuinka minusta tuli au pair. Lisää kysymyksiä saa heittää. Kokoan mielellään vielä yhden postauksen aiheesta, tai […]

  VastaaPoista