Ahkera ja työteliäs ihminen = hyvä ihminen?

 
Tänä aamuna istahdin ensimmäistä kertaa nojatuoliin, joka on odottanut minua jo yli kuukauden huoneen nurkassa. Otin kirjan käteen ja aloin lukemaan. Huokaisin, tuli niin hyvä ja rentoutunut olo. Mietin, miksi en tee tätä useammin? Samalla pohdin, miksi mulla on elämässä usein sellainen fiilis, että kokoajan pitää tehdä jotain tärkeää ja merkittävää. Miksi työ on minulle aina tärkeetä, ja miksi on vaikeaa kieltäytyä ylitöistä, tai jäädä sairaslomalle, jos sellaiseen on joskus tarvetta.

Lapsuudessa meidän perheessä oltiin kovia tekemään töitä (ja ollaan vieläkin). Se on hieno ominaisuus, kunhan muistaa välillä myös levätä ja antaa keholle ja mielelle aikaa palautua arjesta. Mä olen ollut menossa mukana pienestä pitäen. Pikku tyttönä olin auttamassa maatilan töissä, koska se oli mielestäni hauskaa, hoitaa eläimiä ja olla ulkona. 13-vuotiaana leikkasin nurmikkoa kesäkuukaudet. 16-vuotiaana muutin pois kotoa opiskelun vuoksi ja aloitin osa-aikatyöt puhelinmyyjänä. Jostain oli pakko aloittaa ja rahaa oli saatava, koska ylpeys ja omatunto ei antanut periksi roikkua vanhempien lompakolla kokoajan.

Lapsesta saakka meidän perheessä on annettu kehuja työn tekemisestä. Se on kannustanut minua tekemään töitä, olemaan ahkera. Olen ottanut nuorempana vastaan monta työtehtävää, jotka eivät todellakaan ollut unelmaduuneja, ei sinnepäinkään. Mun CV on kirjava ja siellä on paljon kaikenlaista. Puhelinmyynnistä, kassaneidin pestiin ja edelleen pesulatyöntekijän hanttihommiin. Opiskellessani sairaanhoitajaksi työskentelin pitkään kotihoidossa iltaisin ja viikonloppuisin. Valmistumisen jälkeen alkoi hoitoalan duunit kokopäiväisesti. Jo lapsena saatu vanhempien kehu ja kiitos ahkeruudesta ja työteliäisyydestä sai kokemaan, että olen arvostettu heidän silmissään, eikä sitä arvostusta ole halunnut koskaan menettää.ahkera

Työn tekeminen ja siihen oppiminen jo lapsena, on ollut hyvä juttu tavallaan, mutta siinäkin on varjopuolet. Samalla ihmisestä kasvaa helposti jopa liian tunnollinen työntekijä. Sairasloman ottaminen on aina kynnys, jota ei halua ylittää silloinkaan, kun se olisi aiheellista. Sitä kuvittelee jaksavansa enemmän, kuin jaksaakaan. Ylitöille sanotaan helposti kyllä, vaikka oma jaksaminen vaatisi lepoa. Jos aina painaa kaasu pohjassa menemään, jossain vaiheessa saattaa tulla burn out.

Mun vanhemmat oli kovia tekemään töitä, ei maatilallisella ollut vaihtoehtoa ottaa sairaslomaa, ellei ollut pää kainalossa. Vanhemmat on aina elävä esimerkki lapselle siitä, kuinka elämässä pitää toimia, vaikka he eivät itse sitä tiedostaisikaan. Lapsi matkii vanhempaa ja vanhempi luo samalla kuvaa maailmasta lapsen tajuntaan. Mikä on oikein ja mikä on väärin. Kuinka elämässä pitää toimia.

Ahkeruus on sukupolvelta toiselle siirtyvä tapa elää. Minä olen oppinut paljon asioita vanhemmilta, vanhemmat isovanhemmiltani ja niin edelleen. Ihminen on menneiden sukupolvien tulos. Mä olen kuitenkin miettinyt, etten halua, työn ja rahan hankkimisen olevan yksinomaan mun elämän tarkoitus. Haluan, että eläminen itsessään on mun elämäni tarkoitus. Siksi mulle on tärkeetä toteuttaa itseäni, on tärkeää matkustella, kokea ja nähdä kaikkea uutta työn ohella. Työ on tärkee osa arkea, mutta niin on myös vapaa-aika ja siitä nauttiminen.

-M

Ei kommentteja