Rakkaus on vapautta valita

rakkaus-on-vapautta

Olen varsin onnekas, koska mun lähipiiri tuntuu olevan kannustava mun tulevaisuuden suunnitelmien suhteen. Kukaan ei ole yrittänyt kieltää minua lähtemästä. Ihmiset lähellä ovat olleet enemmän innoissaan, kuin kauhuissaan mun suunnitelmista. On suunniteltu ja iloittu yhdessä. Rakkaus haluaa pääsääntöisesti toiselle hyvää, eikä ajattele ensimmäisenä omaa napaa, kuinka minulta viedään asioita nyt pois. Rakkaus kannustaa ja osaa iloita toisen onnesta, oli kyse äidin ja lapsen välisestä rakkaudesta, ystävien välisestä rakkaudesta, tai parisuhteesta.

Rakkauden ja välittämisen syvin olemus on vapaus ja tahto toisen onnellisuudesta. Ketään ei voi pakottaa pysymään lähellä. Ei parisuhteessa, ystävyydessä, ei edes vanhemmat voi takertua lapseen ikuisesti ja yrittää suojella tätä pahalta maailmalta. Minulle suurin rakkaudenosoitus läheisiltä ihmisiltä on kannustaminen, kuuntelu ja ymmärrys.

On helppo avautua ja puhua mistä tahansa ihmisen kanssa, joka hyväksyy, vaikka olisikin asiasta eri mieltä. Eri mieltä oleminen ja tuomitseminen on kaksi täysin eri asiaa. Kahdella ihmisellä voi olla kaksi erilaista näkemystä asiasta, mutta se ei tarkoita, etteikö toisen näkemystä voisi hyväksyä ja yrittää ymmärtää. Tuomitseminen on pahinta, mitä läheinen voi tehdä, silloin yhteys toiseen katkeaa. Sitä alkaa pelkäämään, että mistä asioista toiselle ylipäätään uskaltaa puhua. Kuuntelu ja ymmärrys puolestaan luo yhteyden tunnetta, se luo avoimuutta ja sitä kautta voimakasta luottamusta toista kohtaan. Hyväksyminen ja suvaitseminen on rakkautta, ymmärrystä siitä, että ihmiset ovat erilaisia, eikä oma napa ole koko maailma.

Olen pohtinut, että haluaako kukaan oikeasti olla alistuja ja tyytyä toisten ihmisten tahtoon ja mielipiteisiin aina? Tuskin kukaan siitä oikeasti nauttii, jos rakas ihminen lyttää yksilölliset toiveet ja ajatukset, ennen kuin niistä ehtii alkaa elättämään edes unelmia. Alistujan rooli on vastuun välttämistä ja sitä, ettei ihminen luota riittävästi itseensä. Yritetään välttää torjutuksi tulemista ja ristiriitoja, on helpompi olla hiljaa. Kuinka ihminen voi olla onnellinen, jos hän elää aina muiden odotusten mukaisesti? Se on varmasti raskasta ja tukahduttavaa.

-M

Ei kommentteja