"Älä itke, kyllä se kohta helpottaa"

tunteista-puhuminen

Tunteista puhuminen on vaikeaa monille. Ihminen pelkää, että muut tuomitsevat, pitävät meitä heikkoina. Arvostetaan ihmisiä, jotka menestyy, on iloisia, ahkeria.. mutta eihän kukaan ole aina iloinen ja työteliäs, vaikka se toisinaan siltä näyttääkin ulospäin. Jokaisessa meissä asuu pieni lapsi, joka on matkan varrella kerännyt harteilleen painolastia, surua, vihaa ja käsittelemättömiä tunteita. Padotut tunteet on yhtä kuin paha olo. Tunteiden käsitteleminen on yksi keino ylläpitää, ja hoitaa mielen hyvinvointia.

Tunteista puhuminen helpottaa pahaa oloa


Olkoon kriisin aihe vaikka ero, tai läheisen ihmisen menettäminen. Joskus paha olo on pitkään sisällä lojunutta tyytymättömyyttä itseään, tai muita ihmisiä kohtaan. Joskus pahalla ololla ei ole edes nimeä. Meidän jokaisen pitäisi puhua ja käsitellä tunteita enemmän. Tämä ongelma koskee yhtä lailla miehiä, kuin naisiakin. Saattaa olla iso kynnys avata suu ja sanoa ääneen, että "minulla on paha olla", jos lapsuudesta on jäänyt uskomus, ettei tunteita kannata näyttää. Sitä pelkää saavansa leiman otsaan, että onkin heikko, tai huono muiden silmissä. Huojentavaa on tietää, että me kaikki ollaan samassa veneessä, jokaisella on mielen kätkössä omat möröt. Toistaiseksi en ole tavannut vielä ainuttakaan täysin eheää ihmistä. Toiset meistä puhuu ystävälle, perheelle, joku puhuu ammattilaiselle. Joku ei puhu kenellekkään, vaan yrittää haudata ja unohtaa pahat asiat mahdollisimman nopeasti. Asioiden tilapäinen peittäminen ei lopeta surun, tai tuskan olemassa oloa. Tunteet kasaantuu ja painolasti harteilla kasvaa.

Saako myös miehet itkeä? Todellakin saa, ja heidän pitää itkeä, jos siltä tuntuu. Se on osoitus siitä, että mies on kykenevä tuntemaan, ja uskaltaa kohdata surun, vihan ja kaiken kirjavat tunteet. Ilostakin voi tirauttaa pari kyyneltä poskelle.

Ihminen joka ei ole koskaan puhunut tunteista, saattaa ajatella "kyllä mä pärjään". Lopulta sitä huomaa elävänsä viikko ja kuukausi kerrallaan eteenpäin pahan olon kanssa. Lopulta kuukaudet muuttuu vuosiksi ja sisällä oleva myllerrys ei helpota. Meidän oma mieli litsoo asioita ja saa ne näyttämään usein todella synkältä ja pahalta oman pään sisällä. Minulle ystävien ja etenkin oman äidin kanssa puhuminen on ollut todella helpottavaa. Teininä en puhunut, se oli takuulla myös elämäni harmain ajanjakso. Piti olla ystävien kanssa, että omia tunteita ja ajatuksia ei tarvitse kohdata kokoajan. En tiedostanut sitä silloin, mutta tiedostan sen nyt. Jossain vaiheessa kaikki muuttui, kun ensimmäisen elämän kriisin jälkeen avauduin äidille ja itkin sydämeni kyllyydestä. Puin tunteet sanoiksi ja omasta äitistä löytyi uskomattoman hyvä kuuntelija. Samalla meidän äiti-tytär suhde hyppäsi ihan uudelle tasolle. tunteista-puhuminen

tunteista-puhuminen

Mielen tasapainoa ja onnellisuutta


Onnellisuus tulee sun sisältä. Onnellisuutta on tyyni ja seesteinen mieli, joka ei pakene haavoja, joka ei yritä hukuttaa tunteita, vaan uskaltaa kohdata ja käsitellä ne. Tunteita käsittelemällä meistä tulee tietoisempia omasta itsestämme, kiinnitetään enemmän huomiota läheisiin ihmissuhteisiin, ja saadaan sitä kuuluisaa elämän viisautta. Jokaisella täytyy olla ainakin yksi läheinen ihminen, jolle voi puhua mistä tahansa luottamuksellisesti. Nämä ihmiset ovat osa sinun hyvinvointia. Ihmissuhteet ei kuitenkaan toimi pitkällä tähtäimellä vain yhteen suuntaan. Sinun on osattava myös kuunnella ja olla läsnä ystävällesi, kun hän tarvitsee apua.

Minkälainen on hyvä kuuntelija?


kuuntelee aktiivisesti, ei keskeytä asiaa.

on rauhallinen

ei tuomitse, tai syyllistä ketään.

ymmärtää, että toisinaan pelkkä läsnäolo riittää.

ei anna valmiita vastauksia, tai käskyjä.

hyvä kuuntelija ei sano koskaan "älä itke, kyllä se kohta helpottaa".


On tärkeää antaa toiselle tilaa näyttää tunteensa, itkeä, pukea tunteet sanoiksi. Pahinta on sanoa juuri tuo kulahtanut fraasi "älä itke, kyllä se kohta helpottaa.". Ei se paha olo helpota sillä että lakkaa tuntemasta ja itkemästä. Anna toiselle aikaa prosessoida asioita ja sanoa sanottavansa. Sinun tehtäväsi kuuntelijana on olla vain läsnä ja antaa toisen olla just niin herkillä, kuin hän on.

Tunteista puhuminen syventää ihmissuhteita

Tunteista puhuminen vetää keskustelut usein astetta syvemmälle tasolle, ja se puolestaan tuntuu vahvistavan ihmissuhteita voimakkaasti. Elämäni parhaat ihmissuhteet on niitä, joissa mennään pintaa syvemmälle. Voidaan puhua kaikesta, koska parhaat ystävät ja kuuntelijat eivät tuomitse. Näistä ihmissuhteista en halua luopua koskaan.

Ihmisen pitää antaa olla haavoittuvainen ja heikko. Kenenkään ei pitäisi edes yrittää mennä yksin läpi harmaan kiven, padoten pahaa oloa sisälleen.

-M

2 kommenttia

  1. Hieno teksti ja todella tärkeitä ja hyviä ajatuksia. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kiva saada palautetta. :)

    VastaaPoista