Fitness pettymyksiä - NFE 2016

Vuoden 2016 Nordic Fitness Expo tuli ja meni. Täytyy sanoa, että huh mitä bikini bodyja ja veistoksellisia miesvartaloita. Olin ihan täpinöissäni mun omassa kisakatsomossa, joka koostui aikalailla tietokoneen ja puhelimen ruudusta, aina kun pieni vapaa hetki koitti asettua ruudun ääreen. Mun vatsassa oli varmasti enemmän perhosia tänä vuonna, kuin vuosi sitten kisabikinit päällä.NFE, Bikini fitness -160cm. Kuva: Body-lehti, kuvagalleria.

Moni ennakkosuosikki taisi tänä vuonna jäädä finaalin ulkopuolelle. Uusia yllättäjiä nousi palkintosijoille ja on tosi upeeta nähdä kuinka laji kehittyy. Meillä alkaa olla enemmän hyviä kilpailijoita, joilla on lahjakkuutta lajiin ja samalla uskon Suomen potentiaalin nousevan myös kansainvälisesti.

Samalla moni kilpailija varmasti pettyi omaan sijoitukseen. On ehkä tsempattu ja kannustettu menestymiseen, odotettu palkintosijaa ja sitten kun sitä ei tulekaan. Eihän se ole maailman loppu, eikä fitness saisi koskaan olla kaikki kaikessa. Ehkä pienet vastoinkäymiset auttaa näkemään enemmän omia kehitysalueita, ehkä niiden on tarkoitus tuoda uusia tuulia elämään?
nfe2016-4799
Ensikertalaisille tämä kaikki oli varmasti uutta ja jännittävää, eikä ensimmäisistä kisoista pidä välttämättä odottaa varsinaista tuhkimotarinaa. Tämän lajin kanssa kasvetaan vuosi vuodelta, eikä sijoutuksen jääminen finaalin ulkopuolelle ole ajanhukkaa, olet yhden kokemuksen nyt viisaampi. Ensi kerralla pystyt tuomaan paremman kokonaisuuden itsestäsi lavalle. Virheet ja epäonnistumiset auttaa kehittymään, tiedostamaan omat heikkoudet, joiden vahvistamiseen voit keskittyä seuraavalla kaudella.

On todella tervettä hakea välillä näkökulmaa pienistä pettymyksistä, vaikka se takuulla pahalta tuntuukin. Omaa suoritusta on kasvattavaa pohtia yhdessä valmentajan kanssa. Missä mentiin pieleen, mitä voidaan parantaa ja mitkä lähtökohdat kilpailijalla realistisesti on kyseiseen lajiin, esimerkiksi fysiikan suhteen? Jälkipuinti on ehdottomasti hyvä idea, vaikka kisojen jälkeen koko ajatus saattaa turhauttaa.nfe2016-4809

 Valmennuksella on usein tapana tsempata kilpailijaa myös henkisesti. Usein lähdetään tavoittelemaan kultaa, tai ainaki finaalipaikkaa. Henkilökohtaisesti mä en yltänyt koskaan edes kuuden parhaan joukkoon. Miltäkö musta silloin tuntui? Mä en voinut olla pettynyt omaan sijoitukseen, koska faktahan se oli ettei mun kunto, tai kokonaisuus ollut riittävä kuuden kärkeen. En syytä valmennusta viime vuoden sijoituksesta (SM 13), koska asiat tehtiin yhteisymmärryksessä. Puhuttiin siitä, mihin kuntoon tähdätään, eikä meidän ajatus ollut "mitä kireempi, sen parempi". Jälkeenpäin olen kriittisesti myös arvioinut kehon tasapainoa, ryhtiä ja stailausta, sekä huomannut kehitettävää myös niissä asioissa. Mä opin mitä pitäisi tehdä toisin, mutta on eri asia haluanko enää ryhtyä siihen urakkaan, koska tiedän kuinka dietti kuluttaa mun henkisiä ja fyysisiä voimavaroja.

Tiedän myös valmentajia, jotka puhuvat kilpailijoille rehellisesti ja huomioivat kilpailijan potentiaalin, joskus tavoite voi olla SM kilpailuun mukaan pääsy. Itseasiassa se voi olla jollekulle voitto, omien rajojen ylitys. Yhä enemmän bikini fitnessissä pelataan lahjakkuudella, sillä fysiikalla, jonka jokainen on saanut synnyinlahjana. Niinkin yksinkertainen juttu, kuin raajojen ja selän mittasuhteet voivat murskata sun unelman bikini fitness mestaruudesta. Tämä laji on pinnallisen raadollinen ja vaatii sen vuoksi ihmiseltä myös henkistä vahvuutta käsitellä ja hyväksyä näitä tosiasioita.nfe2016-4834

Kilpailijat on tehnyt tuhottoman määrän duunia päästäkseen lavalle. Jokainen heistä on miettinyt ruokailun toteuttamista, skipannut ylimääräiset herkut. Jokainen on sitoutunut takuulla omiin treeneihin ja tehnyt lukuisan määrän harjoitustunteja päästäkseen siihen kuntoon, missä heidät nähtiin viikonloppuna. Mielestäni jokaisen pitäisi olla ylpeä siitä, että on pystynyt siihen. Mun kohdalla fitness ei ollut mikään ruusuinen tie ja arvostan takuulla jokaista, joka vie polkunsa loppuun ja pääsee lavalle. Fitnesskilpailijan arki ole välttämättä helppoa.

-M

Ei kommentteja