Nyhtökaura testissä

Nyhtökaurasta ollaan puhuttu jo jonkin aikaa sen loistavien ravintoarvojen tiimoilta. Tuotteen aminohappokoostumus on jopa rikkaampi, kuin broilerin rintafileen. Se on valmistettu kaurasta, härkäpavuista ja keltaherneestä joten tämä proteiinilähde käy myös vegaanille.
annos_nyhtokaura
Nyhtökauraa, riisiä ja kukkakaalia treenin jälkeen
Maku & koostumus muistuttaa kylmiltään hiukan tonnikalan ja jauhelihan välimuotoa. Käyttötarkoitus oli toimia broilerin tai naudan jauhelihan korvikkeena ruoanlaitossa ja tuote vastasi hyvin käyttötarkoitukseen. Suuntuntuma oli hyvä, maku muistuttaa jonkin verran lihaa. Pääasiallisesti mausta ja koostumuksesta jäi tosi hyvä fiilis.

Valmistin nyhtökauran pannulla paistaen, yhdessä pilkotun tuoreen sipulin kanssa. Maustoin sen tyypilliseen tapaan, kuten naudan jauhelihan. Kaupan hyllyiltä löytyi enää maustamatonta nyhtökauraa, joten mausteina käytin merisuolaa, mustapippuria, valkosipuli- ja paprikajauhetta. Lisäsin kylmäpuristettua kookosöljyä noin ruokalusikallisen ja pari desiä vettä, koska nyhtökaura oli muuten hiukan kuivan oloista.
nyhtokaura
Nyhtökaura - maustamaton
Hinta 250g rasia maksoi alle neljä euroa, toki hinnat vaihtelee jälleenmyyjän mukaan.

Suosittelen tuotetta lämpimästi, se yllätti minut todella positiivisesti. Kokeilu sai minut ensimmäistä kertaa ajattelemaan, että voisin jättää lihan syöntiä vähemmälle, jos voisin korvata lihan useammin tällä tuotteella. Toivotaan että hinnasta tulee edullisempi ja tuote on jatkossa helpommin saatavilla. Nyt hyllyt tyhjenee muutamassa tunnissa kuorman saapumisen jälkeen ainakin täällä Helsingissä.
ravinto_arvot_nyhtokaura
Nyhtökauran ravintosisältö
Miinuksena voin mainita korkeintaan sen, ettei tuote ole luomu laatuinen, eikä täysin gluteeniton. Kaura itsessään ei sisällä gluteenia, mutta raaka-aineita on käsitelty myllyssä, jossa on mahdollisesti käsitelty myös vehnää, ohraa tai ruista. Saatavuus on vielä tällä hetkellä myös iso miinus.

Plussaana mainittakoon, että tuote ei välttämättä vaadi kypsentämistä ja sitä on helppo hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Maku ja tuotteen koostumus oli bueno! Proteiinin lähteenä tuote on loistava aminohappokoostumuksensa vuoksi.

-M

5 kommenttia

 1. Mahtava, että tykkäsit nyhtökaurasta. Jäin vain miettimään, että lihan vähentämistä ei toki tarvitse eikä kannata jättää yhden tuotteen varaan, vaihtoehtoja kun on lukuisia. Suosittelen bongailemaan kaupoista myös Oumphia, joka on myös uusi tuote markkinoilla. Kasviproteiinien aminohappokoostumuksesta ei tarvitse olla huolissaan, kunhan proteiinin hankkii monipuolisesti eri lähteistä! Sen lisäksi mm. soijassa ja quinoassa on jo kaikki välttämättömät aminohapot kyydissä. Toivottavasti innostut useamminkin kokkailemaan vegeruokaa lihan sijasta! :)

  VastaaPoista
 2. Meidän kimppakämpässä asuu yksi vegaani ja siltä suunnalta onkin tullut paljon uusia ideoita ruoanlaittoon. Moni kasvispohjainen tuote on yllättänyt positiivisesti. On ollut aikaisemmin se perus kuvitelma, että kasvisruoka olisi aina mautonta. Tällä hetkellä en halua luopua lihasta kokonaan, koska ravitsemuksen toteuttamisessa vapaus on ollut tosi jees parin vuoden fitnesspöperöiden jälkeen.. mutta kaikkea uutta olen valmis kokeilemaan ja avoin uusille jutuille. Ehkäpä tämä Oumphia lähtee myös kokeiluun. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
 3. Missä kaupassa alle neljällä eurolla? :O Cittarista ostin, ja rasia oli 5€

  VastaaPoista
 4. Helsingissä keskustan S-marketissa 3,89.. :D

  VastaaPoista
 5. Vegaani ilmoittautuu!

  Olen aina ollut urheileva ja monet lajit kokeillut, osan jättänyt tähänkin päivään asti jatkuneeksi harrastukseksi. Monta vuotta olin syönyt aivan häiriintyneesti. Paniikkia proteiinista, kammoa milloin rasvoista, milloin hiilareista. Täysi kielto tietyille ruoka-aineille ja sallittuja sitten niidenkin edestä.

  Stressasin suunnattomasti kaikkia sosiaalisia tilaisuuksia. Löytyisikö mitään, mitä voisin syödä ja onkohan siellä sitä proteiinia missään tarpeeksi.

  Huhheijaa, niin vain mieli pyöri ruoan ympärillä jatkuvasti.

  Ystäväni rupesi pari vuotta sitten vegaaniksi ja innoissaan luennoi erilaisista ruoista ja toisinaan eläinten kohtelusta ja ruokien tuotantovaiheista. Olin aivan raivona, koska noin kilon rahkaa päivässä syövänä en halunnut kuulla, miten huonoja valintoja tein. Tonnikalat ja siipikarjan olin sentään jo jättänyt vanhempieni viisaiden perustelujen vuoksi pois. Vieläkin hävettää aika, jolloin söin purkista tonnikalaa ja pannulta kanaa. Jälkiviisautta ja jossittelua.

  Aloin seurustella kasvisyöjän kanssa ja siinä samalla jäi kalakin pois. Miksi tehdä kahta ruokaa..? Punaista lihaa en ollut pitkään aikaan syönyt. Aikaa vierähti ja vähitellen maitotuotteet jäivät pois. Panikoin usean päivän kuihtuvani ja menettäväni lihakseni/kuntoni heti siltä seisomalta. Mutta niin ei käynyt. Olo olikin parempi!

  Viimeiset eläinkunnantuotteet olivat satunnainen voi ja kananmunat. Voi jäi pois, koska sen tuotantoketjua en halunnut enää rahoittaa millään tavoin. Kananmunia söimme vielä muutaman kuukauden, koska Vaahteramäeltä tilatuissa munissa en vieläkään koe olevan suuria eettisiä mustia kohtia.

  Niin jäivät munatkin ja tämän vuoden alusta sekä minä että poikaystävä olemme olleet vegaaneja. Merkittävin muutos on ollut mielessä. Mieli on rauhoittunut ja ruoka on taivaallisen hyvää. Lihasta tulee sen mukaan, mitä treenaan. Olo on hyvä ja perinteisesti harmittelen vain, etten aikaisemmin tehnyt tätä päätöstä.

  Olen hurjan iloinen siitä, miten kasvispainotteisen ruokavaliot ovat yleistyneet ja tämä nyhtökaurakin on saanut huomiota sekä tilaa uutisissa. Toivon sydämestäni, että suunta jatkuu ja ihmisten tietoisuus eläinten oloista kasvaa.

  Kiitos siis tällekin tekstille nyhtökauran esiin nostamisessa!

  Kaikkea hyvää! :)

  VastaaPoista